Централната избирателна комисия ще обяви окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, съобщава БНР.
Имената но новите депутати ще бъдат официално оповестени в неделя. Причината е срокът от един ден, който имат кандидатите, избрани в повече от един избирателен район. Всеки кандидат трябва писмено да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане избран.
При повторна обработка на протоколите от изборите в ЦИК се потвърждава, че в 43-тото Народно събрание ще участват осем формации. Ясно е, че победител на изборите е партия ГЕРБ.
От понеделник политическата формация на Бойко Борисов започва преговори за съставяне на правителство с всички партии, влезли в новия парламент. Първата партия, с която ще се водят разговори, е БСП.
До един месец от датата на изборите президентът свиква новоизбраното Народно събрание. А непосредствено след конституирането на парламента президентът започва консултации с парламентарно представените партии и връчва мандат на най - голямата - ГЕРБ, за съставяне на кабинет.
До 7 дни излъченият от ГЕРБ кандидат за министър-председател трябва да попълни мандата или да го върне на президента. Непосредствено след това държавният глава праща в Народното събрание за гласуване предложената от мандатоносителя структура със състав на Министерския съвет.
TrafficNews.bg