Огромният хотелски комплекс "Сънсет Ризорт" в Поморие, известен в града като "Холандското селище", няма да работи през следващия летен сезон, обяви на среща с представители на туристическия бранш кметът на общината Иван Алексиев, цитиран от БТА.

 „Това ще бъде сериозно предизвикателство през летния сезона на 2023 година. Холандското селище фалира! 3 000 легла са заключени, няма да работи“, заяви Алексиев. По думите му, това ще има особено негативен ефект върху развитието на туризма в Поморие и най-вече върху кв. „Св. Георги“.

"450 – 500 души вече са освободени доколкото ми е известно. Това е следствие на неадекватната държавна политика в областта на туризма. Как това министерство на туризма не можа да направи един закон, който да обособи частите в хотелите, които се продават. В момента виждаме скандали – не могат да се разбера за тока, не могат да се разберат за водата, за общите части", каза още Иван Алексиев.

Пред хотелиерите той обяви още, че са водени са разговори с министъра на туризма за обезщетенията, които те ще получат за настанените в базите им украински граждани, получили хуманитарен статут у нас. "Средства ще има", успокои кметът.

От своя страна хотелиери поставиха въпроса за удължаването на сезона. Според едно от предложенията, общината трябва да помисли за културния си календар, който да обхване повече събития през септември. Някои от хотелиерите подкрепиха мнението, че рекламата на града трябва да бъде по-тясно таргетирана, като се наблегне на пазари като Полша и Чехия.

През изминалия летен сезон в община Поморие са посрещнати повече български туристи - 51 064, става ясно от направения от администрацията анализ на летните месеци. Голяма част от нашите сънародници обаче, отчетоха хотелиерите, са били в града за така наречените дълги уикенди – или петък събота и неделя, без да генерират сериозни приходи за местната икономика.