Администрацията на президента Джо Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство заради Република Северна Македония, се казва в изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, разпространено от посолството на САЩ в София.

В съобщението се казва, че в отговор на журналистически запитвания посолството на САЩ би искало да разпространи следното изявление на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс:

"Съединените щати силно подкрепят присъединяването на Албания и Северна Македония към Европейския съюз. Вярваме, че това ще е от полза за всички страни в региона. Администрацията на президента Байдън не обмисля санкции срещу българското правителство и сме убедени, че правителствата на Северна Македония и България са поели по пътя на конструктивния диалог, което ще помогне да се разрешат своевременно техните различия. Оценяваме силния интерес на Конгреса на САЩ по този въпрос и ще продължим да поддържаме тясна координация с Конгреса по тази тема."

Изявлението е в отговор на интервю пред македонската редакция на "Гласът на Америка", в което конгресменът от републиканската партия Клаудия Тени заявява, че налагането на санкции от САЩ на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз е възможен вариант, особено ако София не промени позицията си.