Официално част от Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общински детски ясли и детски градини на територията на община Пловдив бе отменена от Административния съд в Пловдив. До тук се стигна след протест на прокуратурата, която се самосезира, че текстовете ограничават правата на децата и въвеждан неравнопоставеност. 

Става дума за методиката за класиране на децата в различните детски заведения. Критерият, който се оказа незаконосъобразен е необходимостта от представяне на документ за липса на задължения към община Пловдив към предходната календарна година на двамата родители.

По същество с Наредбата се определят редът и начинът за централизирано електронно класиране на децата за прием в детските ясли и яслените групи в детските градини от 3-месечна до 3-годишна възраст и в групите на детските градини от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас в учебно заведение на територията на община Пловдив.

От прокуратирата дават становище, че "носители на неплатените публични задължения към общината са родителите, а не техните деца, кандидатстващи за прием в общински детски ясли и градини. Посредством въвеждане на този критерий се ограничават правата на децата им, като в частност приемът им в съответното детско заведение бива поставен в зависимост от изпълнение на публични задължения на родителите им, което е недопустимо. Критерият е в противоречие и с принципите на равен достъп до качествено образование и приобщаване на всяко дете и недопускане на дискриминация при провеждане на предучилищното и училищното образование". 

Административният съд в Пловдив споделя част от тези изводи, но посочва, че така се ограничава по-скоро изборът на конкретно учебно-възпитателно учреждение. 

"Принципно правилни са твърденията на процесуалния представител на ответника, че въвеждането на критерии при прием на деца в детските ясли, яслените групи към детските градини и детските градини не влияе пряко върху упражняване правото на образование, а само върху осъществяването на това образование именно в определено детско заведение, в което местата са ограничени по брой. В този случай, обаче, следва да бъдат предвидени Допълнителни критерии, които носят съответния брой точки в общия бал. В настоящия случай, изискването за липса на задължения към община Пловдив на родителите за предходната година не е допълнителен критерий, а е в обхвата на Общите критерии, което е по скоро обстоятелство, водещо до незапочване на процедура по принудително събиране на публични общински вземания, в случай че детето на такъв родител участва в централизирано класиране за прием в предучилищно заведение", се казва в позицията на магистратите. 

Така официално съдът се произнася, че този критерий, който поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците им, трябва да се отмени. 

В момента градските власти, изготвят проект на Наредбата, в който незаконосъобразният критерий да отпадне.