Пленумът на Висшия съдебен съвет се събра и към този час тече обсъждането на искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

То беше внесено на 2 март от правосъдния министър Надежда Йорданова заради 9 случая. Според нея те представляват тежки нарушения, извършени от обвинител номер едно – полицейското насилие на протестите през 2020 г., искането за снемане на имунитета на евродепутата Елена Йончева, делото "Баневи", случаят „Осемте джуджета” и др.

"Искането за отстраняването ми по инициатива на Бойко Рашков е правно нищо, а искането на министър Йорданова е просто нищо. Прочетох го веднъж и честно казано съм затруднен да го разбера. Това е механичен сбор между неверни субективни оценки, манипулативни политически твърдения и обикновено цитиране на норми. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно". Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди заседанието на Висшия съдебен съвет, на което ще се обсъжда искането за предсрочното му освобождаване от поста.

"Твърденията за правно нищо на Гешев сериозно ме притесняват. Влязло в сила осъдително решение на Европейския съд по правата на човека срещу България правно нищо ли е? За това всички ще трябва да платим обезщетение. Част от твърденията, които сме изложили, черпим от МВР. Това са нови обстоятелства", каза Йорданова.

Според Иван Гешев вървим към проблеми, които мислехме за забравени преди приемането ни в ЕС.

„Очаква се лустрация на съдии. Притеснени сме, защото изпълнителната власт, в лицето Министерствата на вътрешните работи и правосъдието, се занимава с това да атакува Прокуратурата, а не да върши своята работа. Това води до бум на престъпността – телефонни измами, полицейски произвол”, коментира обвинител номер 1.