ОБНОВЕНА КЪМ 17 часа! ОТ МВР пуснаха единна декларация, която да служи за всички видове неотложно пътуване!

Нов ОБРАЗЕЦ на бланка за всякакви пътувания от МВР, решиха въпроса с адресната регистрацияЩе се разчита на добросъвестност и отговорност от всички граждани

Десетки граждани се свързаха с редакцията на TrafficNews, за да попитат с какъв документ могат да удостоверят необходимостта да излязат от областен център или съответно да влязат в пределите на големите градове. 

Към момента последните мерки на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса у нас налагат контрол върху влизането и излизането от 28-те областни центрове в България. Забраната за свободно преминаване и образуването на КПП-та на входно-изходните артерии влезе в сила в полунощ, но все още хората не са ориентирани как се случва пропускателния режим. 

Десетки се питат дали могат да напуснат града, за да отидат до семейство и роднини, които са "барикадирани" в близки села, проблеми и въпроси възникват по отношение на живущите в близки населени места на областните центрове, като част от тях нямат адресна регистрация в там. По информация на репортери в TrafficNews към момента полицейските екипи на пропускателните пунктове проявяват разбиране и пускат хората, които имат документ и уважителни причини. 

Според официалната заповед:

През контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица само в случаи на неотложност на пътуването, наложено от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, медицински документ, документ за самоличност.

За да няма забавяне по КПП-тата на големите градове, вече има ОБРАЗЕЦ за трудови пътувания, който можете да изтеглите от ТУК.

Другите документи, които ви гарантират преминаване са медицински бележки и лични документи с адрес, посочващ мястото, където отивате. Граждани споделят, че не са имали проблем да занесат храна на свои близки в села, след като собственоръчно са описали причината за това. Вероятно това се счита за неотложно пътуване, свързано със здравословни причини на негови близки.

TrafficNews апелира да не се злоупотребява с мерките и да се търси начин за мамене на системата, а хората наистина да предприемат пътуване само при спешна необходимост.