От Министерство на вътрешните работи представиха официален образец за бележка за неотложно преминаване през КПП-тата на входно-изходните артерии на областните градове. 

Декларацията е единна за всички форми на пътуване, които могат да се наложат на гражданите - завръщане на постоянен или настоящ адрес, трудови ангажименти и здравословни парични. Вече има и крайна позиция по въпроса с адресната регистрация, който създаде у мнозина проблеми днес. Хиляди граждани живеят на адрес, който не фигурира в личните им документи, нито като настоящ, нито като постоянен. Няма да се налага смяната на личния документ, а всеки собственоръчно и СЪВЕСТНО ще вписва в декларацията реалния си адрес. 

"Разчитаме на самосъзнанието, съвестта и отговорността на всеки гражданин,  защото тези мерки са за да спасим животи и са крайно необходими", обясни преди минути министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който анонсира реда за преминаване през КПП-тата. 

По никакъв начин не бива да се злоупотребява с информацията, която гражданите вписват, защото тя има декларативен характер, а всеки, декларирал невярна информация, носи наказателна отговорност. 

По отношение на работното място, информацията, която се вписва от съответния гражданин изисква заверка от работодателя. Документът има за цел да се въведе максимално единна и стандартизирана форма, чрез която гражданите да могат да опишат причините за движението си и да бъде бързо проверяван от властите по контролно-пропусквателните пунктове. 

От Община Пловдив и Областния кризисен щаб увериха, че гражданите ще могат да стигнат до домовете си, без значение каква е адресната им регистрация. Припомняме, че според заповедта на кмета Здравко Димитров, декларациите трябва да са заверени и подписани от работодателите в срок до 17 часа в понеделник 23 март

Ето го и документа: /Може да го свалите и разпечатате от ТУК/