Областният управител на София – област Илиан Тодоров за пореден път поиска най-високият връх в България и на Балканския полуостров Мусала да бъде прекръстен. Той иска първенецът на Рила да започне да се казва Свети Иван Рилски. За целта той изпрати писмо да президента Румен Радев, като го призова да осъществи промяната в наименованието, съобщава Канал 3.

Именно институцията на президента и по-точно Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места към президента е тази, която може да промени името. Членът на „Атака” не за първи път праща подобно писмо до президента и то в качеството си на областен управител, под чиято юрисдикция е района на Мусала.

Горе-долу по същото време миналата година Радев вече веднъж отряза Тодоров, като според подопечната му комисия за подобна промяна са нужни широк кръг консултации, включително с експерти и специалисти, както и от сериозен обществен дебат. Друг мотив за отказа е неизяснената етимология на името Мусала и липсата на еднозначни и категорични мнения и не на последно място фактът, че промяната на името ще наложи промяна на наименованието навсякъде, където то фигурира – в документи, карти, справочници и др., каквато изрична необходимост няма. Преди това и на Росен Плевнелиев се наложи да откаже на подобен призив от „Атака”.

Въпреки това Илиан Тодоров сега прави нов опит. Ето какво написа той в писмото си до президента:

 Уважаеми г-н Радев, Софийска област е в сърцето на България. Тук живее и работи българско население, което възпитава децата си и съхранява българските традиции и вяра. Тук е и най-високият връх на Балканския полуостров – „Мусала“. Едно от първите неща, които направих след встъпването си в длъжност,  като областен управител на тази най-голяма област в България,  беше да се обърна към Вас, вярвайки, че Президентът на всички българи осъзнава отговорността от това да направи така, че най-високият връх на Балканите да носи достойното име – Свети Иван Рилски. В това писмо обосновано, мотивирано и подробно Ви предложих смяна на името.

Дълго анализирах отговорът получен от Вашата администрация, три месеца по-късно, и недоумявам как може основните мотиви с които СЕ ОТКАЗВА преименуването на върха да са, че въпросът е сложен и дискусионен и това предполага широк кръг от консултации с експерти и специалисти, сериозен  обществен дебат, както и че преименуването би довело до прекъсване на историческата памет. По-малко от година след този отговор, без притеснения от прекъсване на историческата памет и широк кръг от консултации и сериозен обществен дебат, по инициатива на общинския съветник от АТАКА – Михаил Михайлов, общинските съветници на Стара Загора смениха турско-арабските имена на  838 месности в района, запазвайки българщината и своята родова памет!

С Вас сме се срещали не веднъж и сме обсъждали важни за националната ни сигурност и военновъздушните сили теми, за които в миналото сме имали единомислие. Нека този наш диалог не се превръща в антагонизъм, защото смятам, че като българи сме длъжни пред родината, обществото и  родителите си, да направим така, че децата ни да са горди, че са БЪЛГАРИ! Във време, когато националното единство е това от което се нуждаем всички, отказвам да повярвам, че Вие като Президент защитавате позиции близки до ДПС. Един български генерал няма право да постъпва по подобен начин! Отново  най-отговорно, за пореден път, отправям предложение към Вас да използвате дадените  Ви от Конституцията на Република България правомощия, като преименувате връх Мусала, с достойното име – СВЕТИ ИВАН РИЛСКИ!

С уважение, Илиан Тодоров.