Грипна ваканция е била обявена за учениците в пловдивското село Скутаре. До края на седмицата децата няма да посещават класните занимания. В населеното място е отчетено рязко повишение на заболелите от грип, съобщиха за TrafficNews от Регионалната здравна инспекция.

В Пловдив не се очаква на този етап ваканция за учениците. Към момента не се наблюдава завишаване на заболелите, но според д-р Моника Траянчева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести”, обстановката е динамична и се променя с часове.

„Нямаме новопостъпила информация за ръст на отсъстващите от учебните занятия, но всичко е относително. Продължаваме да следим обстановката, която е изключително динамична”, заяви д-р Троянчева.

Припомняме, че в  четири общини в Пловдивска област вече е обявена грипна ваканция. По предписание от Регионалната здравна инспекция, от днес класните стаи в Карлово, Сопот и Куклен ще останат празни. Извънредните мерки са се наложили, след като вчера бе установено, че над 35 процента от децата са болни и не са на училище. Очаква се учениците да се върнат в класните стаи на 27 януари - понеделник. 

4 са щамовете на грип в страната. Над 5000 вече са заболелите от грип в страната.

Симптомите са висока температура, мускулни болки и отпадналост. Вирусът засяга най-вече децата. Медицинските маски, които много хора носят, е добре да се сменят на всеки два часа, съветват лекари.

Ще има ли грипна ваканция в Пловдив, ето какво решихаМежду 8 и 10 % са отсъстващите деца от училищата

Четири общини в Пловдивско са в грипна ваканция! Ето при какви условия не се учиЗа да се наложат извънредните мерки, трябва поне една трета от учениците вече да са отсъстващи