В четири общини в Пловдивска област вече е обявена грипна ваканция. Припомняме, че по предписание от Регионалната здравна инспекция, от утре класните стаи в Карлово, Сопот и Куклен ще останат празни. Извънредните мерки са се наложили, след като днес е установено, че над 35 процента от децата са болни и не са на училище. Очаква се учениците да се върнат в класните стаи на 27 януари - понеделник. Преди това грипна ваканция бе обявена и в Хисаря.

В Пловдив на този етап грипна ваканция няма да има, защото болните ученици не са толкова много. Здравните власти обаче следят ситуацията. За да се ограничи разпространението на заболяването, под тепетата вчера спряха свижданията в лечебните заведения за болнична помощ. Преустановени са също плановите консултации за здрави бременни жени и кърмачета, както и профилактичните прегледи и имунизации. От РЗИ препоръчват също в детските заведения да не се допускат болни деца и персонал, а личните лекари системно и ефективно да наблюдават заболелите, оставени на домашен стационар.

Според действащите правила, Регионалната здравна инспекция трябва да обяви грипна епидемия в съответния регион, след което децата се разпускат във ваканция. За да не ходят на училище, трябва поне една трета от тях вече да са отсъстващи. Според Закона за предучилищното и училищно образование кметът също има право да даде до 3 дни ваканция. В последните години бившият градоначалник Иван Тотев се възползва от това право и удължаваше почивните дни за пловдивските заради ниски температури или грипна епидемия.

Обявиха грипна ваканция и в СопотУчениците ще трябва да се върнат в клас на 27 януари

Обявиха грипна ваканция в Карлово35% от децата в района са болни

Болните от грип в Пловдив се увеличават, очаква ли се грипна ваканция за учениците?Лекарите в града са категорични, че все още сме далеч от пика на заболяването