Аграрният университет в Пловдив открива Демонстрационен център 16+1 за електронна търговия със селскостопански и други продукти. Официалната церемония е насрочена за 21 февруари от 11.30 ч.

Демонстрационният център е иницииран от Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) и е първият по рода си за насърчаване на млади предприемачи.

Проектът създава условия млади хора от Китай и страните от Централна и Източна Европа да развиват електронна търговия чрез изградената през 2018 г. от ЦНСССКЦИЕ електронна платформа www.16plus1cloud.org, която ще се използва като дигитален склад на продукти.

В програмата за насърчаване на младите предприемачи е предвидено да вземат участие студенти от Китай и страните от Централна и Източна Европа, които да си сътрудничат за сключване на реални търговски сделки помежду им.

От 1 януари 2019 г. влезе в сила директива на китайското правителство за облекчаване режима на внос на селскостопански и други продукти чрез електронна търговия на дребно.