Обявиха нови стриктни мерки за влизане през ГКПП "Кулата" от България в Гърция. Всички пътуващи по т.н. "неспешни причини" ще трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, направен най-много 72 часа преди пресичането на границата.

Мерките бяха обявени от гръцкото правителство в конферентен разговор с участието на премиера Кириакос Мицотакис, предава  гръцката "Скай".

Приетите мерки, които обяви говорителят на правителството Стелиос Пецас, са следните:

Новите правила за преминаване само срещу отрицателна проба ще важат от 6 ч. сутринта на 14 юли. Дори пътниците да предоставят отрицателна проба, ще трябва да попълнят и формуляр къде ще отседнат. 

Мобилизирани са десетки екипи, които ще проверяват дали летуващите са предоставили валидни данни за локацията си. Новите правила се налагат във връзка с увеличението на случаите на COVID-19 в България. 

Припомняме, че ГПКК "Кулата" остана единствения пунк, през който летуващи могат да достигнат до бреговете на Бяло море. До момента режимът е тестване на граница на един пътник в кола. 

Междувременно гръцки медии съобщиха, че на граничния пункт Промахон (Кулата) са регистрирани 29 нови случая на коронавирус при туристи от България и Гърция.