Увеличението на капитала на Fibank (Първа инвестиционна банка) вече е факт. Както бе обявено от премиерът Бойко Борисов, нов акционер е Българска банка за развитие (ББР) с 18.35%, но има и още един нов инвеститор в ПИБ - това е Valea Foundation, които придобиват 7.87%.

Припомняме, че правителството анонсира сделката за придобиване на още акции в ПИБ като механизъм за покриване на изискванията за влизане в чакалнята на еврозоната. Единствено тази финансова институция не успя да се справи с някои фази на стрестеста, който бе реализиран, за да покаже устойчивост на банковия сектор у нас.

Основният капитал на банката днес е увеличен със 195 424 000 лв, a 7.87% от акциите по новата емисия ценни книжа са били заплатени от Valea Foundation

„Това е нашата първа портфейлна инвестиция в България. България е перспективна и бързо развиваща се страна – член на Европейския съюз. Fibank, водеща частна банка с български капитал, има огромен потенциал за растеж и по-нататъшна експанзия на продукти и услуги в банковия сектор“, каза г-н Пол Шмид – Член на Борда на Valea Foundation.

Според информацията, предоставена от банката "Valea Foundation е семейна фондация на г-н Карел Комарек и има многобройни инвестиции в Европа и САЩ". 

"Г-н Карел Комарек, Чехия, е един от водещите бизнес предприемачи в Централна Европа. От декември 2017 г. г-н Комарек също така е съпредседател на Комитета по изкуства към Центъра за сценични изкуства „Джон Ф. Кенеди“ в столицата на САЩ – Вашингтон", се казва още в изявлението. 

51-годишният Комарек започва бизнеса си, търгувайки с петрол и газ през 90-те, а през 2010 г. напуска семейния бизнес, в който е работил с баща си и сестра си, за да създаде KKCG - своя инвестиционна компания, разказва "Форбс".

KKCG инвестира в хазарт, информационни технологии, недвижими имоти и биомедицина. След превръщането на чешката SAZKA в конгломерата SAZKA Group Комарек става "най-големият хазартен собственик в Европа". През 2016 г. създава базирана в Западна Вирджиния, САЩ, компания за производство на метанол.

В Чехия е пазарен лидер и при числовите игри, и при инстантната лотария. В Италия има миноритарен дял (32.5%) в LOTTOITALIA. В средата на април Sazka обяви, че в Гърция OPAP е придобила 51% от Stoiximan - най-големият национален доставчик на онлайн залагания, и че има споразумение да придобие още 34%. Чехът има лиценз за дейност и в Кипър.

Сп. "Форбс" изчислява състоянието му на 3.1 млрд. долара за 2019 г. и го поставя тази пролет на 648 място в списъка си с милиардери и на пето място в родината му - веднага след премиера Андрей Бабиш. 

По информация на "Дневник" Комерак е имал инвеститорки интерес и към "Националната лотария" на Васил Божков, като е предложил над 1 млрд. лв. за 51% от акциите, но до сделка така и не се стига.