Лекарите ще могат да предписват лекарства по лекарско предписание на хартиени рецепти и след 1 юни и няма да се премине към изцяло електронни рецепти. Това предвижда поредната поправка в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, публикувана от здравното министерство за обществено обсъждане.

Това е първата законодателна промяна, предложена от новия здравен министър в служебното правителство д-р Стойчо Кацаров, а мотивите са да се осигури безпрепятствен достъп на населението да лекарства, предаде Mediapool. 

Според последната промяна в наредбата от май месец беше дадена уж последна отсрочка за преминаването към напълно електронни рецепти от 1 юни. Това обаче породи опасения, че може да настъпят затруднения пациентите да си получат предписаните лекарства, тъй като не всички участници в процеса са готови за изпълняването на изцяло електронни рецепти. Фармацевтите увериха, че аптеките са в готовност да изпълняват е-рецептите. Не така стоят нещата обаче при част от болниците в страната, предимно по-малките общински, както и лекари от извънболничната помощ, които не работят с НЗОК.

С промените в наредбата новият здравен министър Казаров предлага да продължат да се издават паралелно и белите хартиени рецепти, и електронни рецепти и след 1 юни.

Това обаче няма да важи за лекарствата, които са напълно или частично платени от НЗОК. За лекарствата по НЗОК задължителното предписване с е-рецпта остава. Миналата седмица НЗОК напомни, че от 1 юни няма да плаща лекарства, които не са предписани електронно. На обикновени бели хартиени рецепти ще продължат обаче да се предписват антибиотици и други медикаменти, изискващи лекарско предписание, които не са по линия на Здравната каса.

ъв връзка с направено предложение от Българския лекарски съюз (БЛС), касаещо създаване на паралелна възможност лекарствените продукти, предписвани на обикновена бяла рецепта, да могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител, се обуславя необходимост от предоставяне на алтернативни възможности при предписване на такива лекарствени продукти.

Основно затруднения срещат медицинските специалисти, които нямат сключен договор с Националната здравноосигурителна каса и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение", се посочва в мотивите към наредбата.

"С предложената алтернатива ще се осигури и гарантира пълния достъп на населението до лекарствени продукти, включително продължаване на възможността за предписване на лекарствени продукти при домашни посещения на пациенти от лекари", пише още в мотивите.

Като цяло общата цел на проекта е да се гарантира достъпът на населението до лекарствени продукти чрез създаване на необходимите възможности за тяхното предписване.

Постоянно отлагане

 Издаването на електронните рецепти започна през декември миналата година, но само малък брой лекари можеха да ги предписват и аптеки – да ги изпълняват. Впоследствие повечето договорни партньори актуализираха софтуерите си, за да работят с е-рецептите, но системата като цяло остана неподготвена да замени напълно хартиените рецепти с електронни. Въвеждането на електронните рецепти се отлага от 15 години, като срещу тях има скрита съпротива в системата, тъй като биха осветлили съществуващи нелицеприятни практики около предписването на медикаментите, както и злоупотреби.

Няколко започнати проекта за внедряването на е-рецепти през годините удряха на камък, а когато най-после беше създадена такава възможност, пълноценното ѝ използване започна да се отлага под предлог, че различни участници не са готови.

Още промени

 Друга промяна в наредбата предвижда протоколите за химиотерапия да не се преиздават, с което ще бъде облекчена НЗОК. Издадените до влизане в сила на наредбата протоколи от Клиничната онкологична комисия по химиотерапия и за лекарствено лечение по хематология ще се изпълняват до изтичане на техния срок на валидност, без да е необходимо същите да се преиздават.