Всички ученици трябва да се върнат изцяло в клас Образователната ни система има готовност да приеме до 63 000 украински ученици. Към петък са подадени 365 молби от украински ученици, от тях близо 100 деца вече са записани в училища у нас. Това заяви образователният министър акад. Николай Денков в ефира на БНТ.

"Тези хора още не са решили какво да правят, тяхната мечта е да се върнат обратно и да си възстановят живота. Тепърва ще се развива този процес, ние сме готови за хиляди деца, които искат да се включат в нашата образователна система", каза още просветният министър.

Той посочи, че основният проблем с украинските ученици е имунизационният им календар, който е различен от българския. Затова просветното и здравното министерство са се разбрали, че децата ще влизат в училище след като получат необходимите ваксини. Във връзка с отпадането на противоепидемичните мерки акад. Денков обасни, че очаква всички ученици трябва се върнат изцяло в клас, осен тези, които подадат молба за индивидуално обучение.

"Очакваме да стартираме нормалния учебен процес без пандемия. Ако бъдат въведени допълнителни мерки, ще има време за реакция през ваканцията, но за момента всичко отпада. За нас беше ключово да минем през последната вълна максимално меко, единствено между двата срока дадохме почивка на учителите и учениците. В случая не мисля, че можеше да мине подобре", смята министърът.

Той обясни, че засега няма да има промяна в учебните графици. Ще се използват последните две седмици до 30 юни за допълнителна работа с учениците, които имат нужда. Обясни, че идеята на министерстовто е учебната година да започне от 7 септември, защото най-малките ученици учат по-малко време спрямо европейските си връстници.

С приемането на бюджета средствата за образование пък са повишени около 550 млн. лв. Миналата седмица са качени 21 програми в областта на образованието, които вече са "опаковани" и могат да се насочат към училищата.