ВАС обяви за незаконен търга, при който беше продаде имот в село Боянци край Пловдив. Припомняме, че преди година TrafficNews публикува материал "Парцел на търг – даден под масата с рушвет и връзки?", в който Иван Савчев, който има къща в селото, казва за това как според него се извършва незаконна процедура за продажба на общинска земя. 

Парцел на търг – даден под масата с рушвет и връзки?Купувачът твърди, че всичко е законно и отхвърля всички обвинения, полицията разследва

Само ден преди търга - на 19 октомври, Савчев разбира, че утре на търг ще се разиграе атрактивен парцел в централните части на селото Боянци, до училището и Евангелската църква. Парцелът е същият, който над 10 години Савчев е държал под наем и върху който е имал заведение. През 2008 заведението е било бутнато, тъй като обектът попадал в "електрически коридор". Със същия мотив преди повече от 12 години на Савчев е даден отказ да закупи парцела.

Търгът за въпросния терен е организиран от Община Асеновград през есента на 2020 година. До този момент теренът от 324 кв.м. е бил частна общинска собственост, а начинът му за трайно ползване /НТП/ е „за друг вид застрояване“. На търга се явил само един кандидат, като самият търг е бил обявен с начална цена от 3480 лв, без тръжните документи, които са 72 лв.

Логично Савчев тръгва по следите на това кой, защо и как продава парцела. Още повече, че на него му е отказано да го закупи или да поднови наем предвид "електрическият коридор". Още повече, че според Савчев търгът се е провел против закона, тъй като обществеността не е била уведомена по надлежния ред - с обява на видно място в кметството на селото. Именно това го кара да подозира, че е за обекта на търга е имало предварително купувач. 

По думите на Савчев купувачът Илия Алиев е близък до кмета на селото Димитър Димитров. Местните твърдят, че на 19.10 пред свършен факт станало ясно, че Димитров е знаел за търга и кой е участвал и ще го спечели като единствен.

Започва съдебна война, в който на първа инстанция Административен съд Пловдив отхвърля жалбата на Савчев. Мъжът обаче не се отказва в мисията да докаже правотата си и законността да възтържествува. Така той обжалва на втора инстанция пред Върховният административен съд, който отсъжда категорично, че търгът се е провел незаконосъобразно. 

Според ВАС действително процедурата за продажба на общинска земя е била обявена чрез местен вестник и онлайн, но не и на видно място в община Асеновград, към която е село Боянци. Магистратите припомнят, че от общината не са длъжни да поставят обявата и на таблото в населеното място, но такава е следвало да бъде поставена на таблото за обяви в сградата на общината. Община Асеновград обаче не са доказали, че са изпълнили това задължение, което води и до логичното решение - ВАС отменя заповедта на кмета на Община Асеновград, с която е определен Илия Алиев за спечелил търга с явно наддаване за продажба на поземлен имот. 

Освен, че отменя процедурата и нейните последствия - придобиването на имот от Алиев, съдът постановява преписката да се върне на органа за предприемане на действията по провеждане на нов, законосъобразно обявен търг.

Дали ще има такъв обаче не е ясно, тъй като в момента се водят още дела, едно от които за незаконна промяна на статута на имота от общински публичен на общински частен без решение на Общински съвет.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.