Може ли човек да има нужда от една операция, а да са му извършени три? Отговорът е положителен. Причината – опит за източване на здравната каса чрез ненужни хирургически интервенции.

Схемите за източване на здравната каса са добре познати и работят от години. Практиката в някои лечебни заведения в България е при едно заболяване да се извършват три ненужни операции вместо една. По този начин болниците генерират по-висока печалба за сметка на пациентите.

„Системата не позволява да се мисли за пациента. Тя е устроена, че на базата на печалбата на здравните заведения, които са търговски дружества и е по-изгодно здравните заведения да извършват повече процедури, тъй като ще бъдат заплатени всички тези процедури поотделно, а не на куп. Това е явно против пациента и неговото здраве.”, заяви проф. Юрий Анастасов, който е уважаван лекар от Пловдив. 
Основни потърпевши от порочната практика са пациентите, които твърдят, че подобни действия на лекарите са недопустими.
„Това е най-малкото не е хуманно и човешко. Не може заради финансова облага да се мъчат пациентите. Ние сега минаваме през този път и зная какво е като детето види лекар, то се стресира. И не може това да се прави заради някакви финанси.”, твърди баща на дете от Пловдив, на което му предстои операция.

Радикални здравни промени трябва да бъдат направени, призовават лекарите.

„По-изгодно финансово за здравните заведения и лекарите е да направят разделение на процедурите няколко пъти – това е абсурдно и ние го знаем”, казва още проф. Анастасов.

Медиците апелират за по-стриктен контрол върху здравните заведения, за да не се допуска източване на здравната каса.

Ива Модова