Неграмотен председател на секционна избирателна комисия (СИК) в Пловдив е бил отстранен и заменен от заместника му, съобщи председателят на 16 РИК за Пловдив-град Деница Чингарова.

Това се е случило в една от секциите в район „Източен”, в ромския квартал "Столипиново".

Според Чингарова задълженията на председателя са достатъчно много, изискват полагането на подписи върху протоколите, както и цялостно следене на дейността на комисията. Затова се наложило председателят да бъде сменен. Тя не уточни в какво точно се състои неграмотността му - дали не може да пише или да говори български.

4,42% е избирателната активност към 9,30 часа, съобщиха заTrafficNews.bg от Районната избирателна комисия. Най-активни са били хората в район "Южен", където са гласували 3471 човека, след което в район "Централен" в Пловдив - 3120 човека. Следват район "Тракия" с 1968 гласували, район "Северен" с 1870, "Източен" - 1870 и "Западен" - 1454 гласували.

490 са разкритите секционни избирателни комисии, 14 от които са в болници и по една в затвора и следствения арест. В три мобилни секции хората с увреждания ще могат да гласуват в изборния ден.

Общо 314 хиляди са имащите право на глас в Пловдив-град за извънредните парламентарни избори, а за първи път гласът си ще дадат 1206 пловдивчани, които днес навършват пълнолетие.

Видео вижте тук

TrafficNews.bg