Не само македонският министър на енергетиката Саня Божиновска има българско гражданство, а и цялото и семейство. Оказва се, че български паспорти имат бащата Перо, майката Виолета и братът Даниел.

В същото време Божиновска няколко пъти излъга македонските граждани, че вече не е български гражданин. Министърът в кабинета на Християн Мицкоски е подала молба за отказ през септември м. г., но не е получила указ. Подаването на молба за освобождаване от българско гражданство НЕ води до автоматично завършване на процедурата. Това става чрез специален указ и се отнася както за настоящи български граждани, родени в чужбина, така и за българи, които са родени на територията на днешна България.

За Божиновска не е издаван указ за освобождаване от гражданство към днешна дата. Издаването на такъв се извършва след обстойна проверка за всякакъв вид задължения на подателя на молбата. Проверката, включително данъчна и имотна, се отнася за всички държави, където е пребивавало лицето. Компетентните институции проверяват включително и за евентуални наказателни производства.

На 4 октомври Божиновска заяви, че "ще се консултира с адвокатите си" дали още има българско самосъзнание.