Видеонаблюдението при броенето на гласовете след края на гласуването в изборния ден като задължение на ЦИК е отложено за след преброяването на населението, съобщи зам.-шефката и говорител на комисията Росица Матева. На 11 юли вероятно видеоизлъчването ще се прави с мобилни телефони на наблюдатели и застъпници. Комисията трябва да вземе специално решение кой има право да снима или излъчва.

“Трябва да се прецени къде ще се излъчва, кой ще има право да го прави. Ако се заснема - този материал къде ще се съхранява”, обясни Матева пред БНТ. ЦИК предвижда за секциите в чужбина да са нужни 300 машини за гласуване. За страната нямало да се доставят още.

“След като установим колко машини ще ни бъдат нужни, ще трябва да бъдат отпуснати допълнителни средства, както и за транспорта им в страната и чужбина. Поискани са справки колко избиратели има по секции в страната и дали, където те са много над 300, е подходящо да се предвидят 2 или 3 машини”, каза Матева.

ЦИК ще направи експеримент колко души могат да гласуват с едно устройство. Ако до края на месеца бъде обявен търгът, ще участваме, каза шефът на “Сиела Норма” Веселин Тодоров пред БНР. Ако фирмата бъде избрана да доставя и новите устройства за секциите навън, ще се търсят местни, които да ги обслужват.

Регистрацията на партии и коалиции за участие в предсрочните парламентарни избори ще стартира на 20 май. Крайният срок е 17 ч на 26-и. Разкриването на 502 секции в 407 населени места в чужбина обсъди ЦИК. Това е броят на т. нар. автоматични секции, които трябва да отворят на 11 юли, тъй като след 2016 г. на избори в тях са гласували поне 100 избиратели