Тази сутрин е получена нота от НАТО, с която задължават България да осигури  определен капацитет за лечение на военнослужещи, както от българската армия, така и от други страни. Това допълнително затруднява организацията по намаляването на болниците, които ще лекуват заразени с коронавирус в София, тъй като ВМА е една от тях.

„Ние наистина работим по тази организация и смятаме, че това е правилният път, за да можем да оставим чисти болници, в които хората да могат да се лекуват спокойно от други заболявания“, коментира здравният министър Кирил Ананиев.

„ВМА се включи успешно в лечението на коронавирус и декларираме желанието си да продължим,  но имаме известни предписания за военните контингенти, които са в държавата. Затова трябва да плануваме, коя част ще се поддържа за военния контингент и коя за граждани“, заяви генерал Мутафчийски.  

Според генерала тази нота е именно защото от съюзът се подготвят за евентуална втора вълна. Той отказа да коментира повече, защото заяви, че това е класифицирана информация.