Зам.-кметът на Хасково Милена Янузова има един месец, за да напусне общинското жилище за социално слаби, което заема в момента, съобщава "Монитор". Янузова стана заместник на кмета Добри Беливанов през декември м.г. и отговаря за евро проектите в общината.

Тя взима заплата около 1900 лв., а в същото време плаща наем като за социално слаба - 70 лв.

"Аз мислех, че съм във ведомствено жилище. Ако нямах друга опция, в смисъл, ако нямаше общинско жилище, щях да си наема квартира. Ако има опция, защо не. Между другото, жилището е много хубаво", коментира вчера Янузова.

Изнасянето става по заповед на кмета Беливанов. Общината разполага с 495 жилища. За социално слаби те са 105, а за тях чакат стотици жители на града, които отговарят на критериите за ползването им.

Хем си зам.-кмет, хем си живееш в общинско жилище за бедни. Евтино е!Мислех, че съм във ведомствено жилище, настоя Милена Янузова от Хасково

"Проблемът е в това, че общината разполага само с 5 ведомствени жилища, които може да предоставя на свои служители, които не са от Хасково. Ще търсим начин да увеличим броя на ведомствените жилища, ще го предложим на общинския съвет тази промяна", каза кметът.

На практика няма как ведомствените общински жилища да бъдат увеличени без това да е за сметка на намаляване на апартаментите за социално слаби. В момента такива жилища заемат неправомерно полицай, семейство лекари и психиатър. Техните заплати обаче на са като на зам.-кмета Янузова и е по-лесно да се приеме, че трудно ще останат на работа в Хасково, ако плащат и наем по пазарни цени.

Разкритията в Хасково станаха след разпоредена проверка в цялата страна от Върховната административна прокуратура, след като се оказа че общините масово нарушават сами наредбите, които са приели.