Филтърна маска срещу патогени и вируси разработи Русенският университет. Тя е базирана на нанотехнология и според създателите й предпазва почти на 100% от всякакви микроорганизми, с които човек може да се зарази по въздушно- капков път.

Разработката на маската е отнела около пет месеца. Създадена е на базата на вакуумните технологии и има двойно покритие - от сребро и платина. Вече е подложена на изпитания в Софийския университет с реални вируси и за сега резултатите са успешни, предава БНТ.

За разлика от обикновените маски, освен при вдишване, моделът осигурява защита и при издишване. Така на практика, човек който е заразен, не може да предаде вируса на околните.

"Ние даваме възможност вирусите да бъдат деактивирани - тоест обезвредени на място, под носа потребителя, което е изключително важно за да се преследва главната цел- унищожаването на вируса", споделя инж. Койчо Митев, който е автор на идейния проект.

От университета вече са подали заявление за патент. В момента изпитанията за издържливост при пране продължават. Обмисля се възможността маската да се произвежда в по- големи партиди.