Голямото фолклорното събитие – Българският събор - Хайдут Генчо 2019  за четвърта година ще събере пазителите на българските традиции край Хисар. В продължение на три дни  от 21 до 23 юни голямата поляна край квартал Момина баня ще се превърне в сцена на различни фолклорни танцови и певчески изпълнения от всички краища на България, гайди, зурни, кукери и нестинарски игри.В паузите на музикалната програма конкурси за автентична българска носия – детска, женска, мъжка и хайдушка ще ви потопят във времената на българското Възраждане и красотата на българската народна дреха. А съвременни наследници на големите майстори ще показват на живо уменията си и красотата на запазените до днес занаяти. Участници с традиционни български музикални инструменти ще пренасят гостите на събора в славната епоха на българското Възраждане - време на силен дух и патриотизъм. 

Съборът носи името на защитника на местното население в освободителните борби в България – Хайдут Генчо. На него е посветена историческа възстановка  на делото, саможертвата и славния подвиг на хайдут Генчо, историческа възстановка посветена на делото, саможертвата и славния подвиг на хайдут Генчо, действал с дружината си в Средногорието около 1835-1850г.

Тази година за любителите на български народни танци, ще бъде представено автентично Северняшко-влашко хоро Кулска шира.
За гостите на събора, които ще спазят традицията и ще дойдат облечени в народни носии, организаторите са подготвили изненади и големи награди във Фотоконкурса за най-харесвана снимка от събор "Хайдут Генчо". На 15 юли 2019 ще бъдат обявени победителите.

Тази година на територията на събора ще бъдат допускани посетители без народна носия. Задължителното облекло за самодейни групи,участващи във фолклорната програма е народна или стилизирана носия. 

Входа за събора е 10 лева за трите дни, а само в неделя входът ще е 5 лева. Деца до 14 г и инвалиди влизат безплатно, входа за жителите на Хисар също е безплатен. 

Занаятчии се допускат на територията на събора без такса,с предварителна заявка към организаторите.