На 96-годишна възраст си отиде доайенът на българската дипломация Райко Николов, съобщиха от МВнР. 


40 години от живота на Райко Николов минават между два свята - на гражданин на комунистическа България, работещ като дипломат на Запад.  
Роден е през 1925 г. в Суворово, Варненско. След края на войната през 1946 г. е приет да учи право в Софийския университет. Постъпва в Министерството на външните работи през 1950 г. и още през април 1951 г. е изпратен на първото си назначение в чужбина като трети секретар в Париж. Кариерата му продължава в посолствата във Вашингтон и в Прага.  

Първият му посланически пост е в Кувейт, когато е едва на 43 г. Ръководил е посолствата в Южен Йемен, в Титова Югославия и в Италия, бил е постоянен представител на България при Службата на ООН в Женева. Шеф е на българската делегация на Европейската конференция за сигурност и сътрудничество, а също и на делегацията ни в Комитета по разоръжаване. 

 Пенсионира се през 1990 г. Автор е на мемоарните книги “Дипомация на 4 очи”, “На горещ пост в Рим”, “Парижки години”, “Дипломат в Америка” и “Български посланик разказва” и “Живот в два свята”. 
 
Райко Николов е баща на служебния премиер и външен министър 2013 Марин Райков.