За първи път в България бе присадено изкуствено сухожилие. Трансплантацията била направена от ортопедо-травматологичния екип на болница "Медлайн" в Пловдив по метод, иновативен за световната медицинска практика. Чрез присаждане на сухожилието се позволява да бъде коригирана дължината му с растежа на пациента.
Операцията била извършена на лявото стъпало на 7-годишния Калин Каменов от Монтата. Момчето по рождение е с парализа на ходилото.

„Детето ще расте поне още 10 години, а това ще налага компенсиране дължината на сухожилието. Стандартният метод предлага непрекъсната подмяна на сухожилието с ново по-голямо. В технологията, която нашият екип в МБАЛ „Медлайн“ използва, това не се налага. С малка безкръвна намеса през година дължината на сухожилието може да бъде променяна“, обясни началникът на отделението д-р Янаки Янакиев.

Присаждането се покрива изцяло от НЗОК без изкуственото сухожилие, но Фондът за лечение на деца към Министерството на здравеопазването поема разходите за него. Така за всички деца до 18 г. лечението е напълно безплатно, заяви мениджърът на болницата д-р Невен Енчев.

Нека всички майки с проблеми да знаят, че тази диагноза не е присъда и детето им не е обречено да остане цял живот на инвалидна количка, каза след операцията майката Илияна Каменова. Калин дошъл на бял свят с увреждания, не можел да движи стъпалата и пръстите на крачетата си. Операциите започнали часове след раждането, но проблемите все не намирали окончателно решение. Семейството се лутало, обикаляло различни болници, санаториуми, центрове за рехабилитация, за да намери спасение за детето си.

„Сега виждам, че чудото стана, детето ми ще може да ходи само!“, радва се младата жена. След изписването малчуганът веднага ще започне рехабилитация, за да започне да ходи сам. Ще продължи да посещава и подготвителната група в Монтана, за да тръгне наесен в първи клас.

TrafficNews.bg