"Изненада беше промяната на позицията на част от членовете на ВСС спрямо позицията от миналата година в аналогично подобно производство", каза бившата правосъдна министърка от ПП-ДБ Надежда Йорданова във връзка със снощното заседание на ВСС, на което бе обсъждано предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Според нея развитието на процедурата показва колко е належаща дълбока съдебна реформа.

"Това, което се развива пред очите ни за пореден път показва, че институцията на главния прокурор в България не е адекватна на това, от което има нужда обществото, защото главният прокурор явно се занимава с всичко друго, но не и да организира работата на прокуратурата за това да има обективно, пълно, всестранно разследване на всяко едно престъпление", каза Йорданова.

"Това, което наблюдавахме вчера, имаше много малко общо с правото", заяви тя, но призова да не се прибърза със заключенията какъв ще е резултата.

Довечера Гешев ще направи "обръщение към народа" в ефира на БНТ.

"Нека да припомним, че главният прокурор персонализира, това казва Конституционният съд, крайната отговорност за законосъобразните действия на всички прокурори в България при упражняване на техните правомощия. Аз очаквам в това обръщение главният прокурор да изпълни именно тази функция, а не да занимава цялото общество с неговото емоционално състояние", обясни депутатката.

ВСС заседава за оставка на Гешев в понеделник, той с изявление днес