Около 800 души, които са постоянно пребиваващи в чужбина, искат да се приберат в България. Това са жители предимно на държави, които са под карантина, като Испания и Австрия. 

"Вече стана ясно, че в Тирол има наши сънародници, които са останали без работа, но не могат да напуснат града, защото той е под карантина. Организирали сме автобус, работим за това да им се разреши след края на карантината да се приберат", каза Екатерина Захариева в предаването "Още от деня" по БНТ. Засега обаче не е ясно докога те ще бъдат блокирани в австрийската провинция. 

Захариева отново призова българите да не пътуват, за да съхранят здравето си и това на своите близки. По думите и, през последния месец се извършват не повече от 20% от редовните полети. Именно отмяната им в следствие на обявената от много държави карантина, създава проблеми на сънародниците ни в чужбина.

Такава е ситуацията с българска група в Чили, която все още не може да напусне страната.

"Там все още не са позволили да кацне самолет на европейска държава. Създадохме европейска координация, в списъка са за следващите самолети", увери Захариева. По-рано днес са се прибрали наши работници от Сенегал. 

Броят на завърналите се от чужбина е над 500 души. Все още се очаква да се приберат около 50 туристи. От две седмици насам българските посолства и консулства актуализират и изготвят списъци на българи, които желаят да се завърнат в родината. 

"Има две групи хора – едните са били на почивка и не могат да се приберат заради отменени полети. Другите живеят и работят в чужбина, но се чувства по-сигурни тук", каза Захариева. 

Тя отново призова нашите сънародници да не напускат България, освен ако не се касае за "животоспасяваща ситуация".