500 подписа събраха младите лекари по време на първия им протест срещу отнемането на правото  избират  как да специализират и къде да работят.

Както TrafficNews съобщи, над 100 студенти по медицина и специализанти се събраха днес под прозорците на здравния министър Кирил Ананиев, за да подкрепят медицинските сестри за по-високи заплати и да поискат промяна в спорната Наредба  за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

След като един час скандираха своите искания, от министерството поканиха техни представители, за да разговарят с Ананиев.

„Беше като дежа вю”, каза пред TrafficNews д-р Александра Вълчева, специализант по анестезиология и интензивно лечение в „Пирогов”, която е организатор на протеста и е присъствала и на другите обсъждания на Наредбата, променяна неколкократно, а последният вариант е пуснат за обществено обсъждане на 1 октомври. Според нея предложенията на младите лекари, подкрепени и от Българския лекарски съюз, които бяха направени след като излязоха правилата на 23 юли, не са взети предвид.  

„В министерството нищо продуктивно не се случи, опитаха се да ни убедят, че не сме прочели или не сме разбрали документа. Ние поставихме всички въпроси, които не са адресирани в тази наредба. Хората на Ананиев твърдяха, че щом нещо не го пише, значи е разрешено. Настояхме всичко да бъде разписано и обещаха да го направят”, обясни д-р Вълчева.

Тя отново припомни какви са основните искания на специализантите:

Да имат право на избор за специализациите – дали това да става на държавна издръжка или за собствена сметка. Според здравното министерство, такова право съществува и в момента. „Но кой директор на болница ще предпочете да наеме специализант, на който да плаща заплата от собствения си бюджет, вместо да се възползва от държавната субсидия”, пита д-р Вълчева.

Младите медици настояват да се спазват и техните човешки права – да могат да се преместят в друг град, ако решат или когато това се налага. „Може на някой да се наложи да гледа болни родители в друг град или да да изпадне в друга житейска ситуация”. Но ако не изкарат целия срок от 3 години в одобрената от МЗ болница, в която работят специализантите на държавна издръжка, те трябва да връщат субсидията,  която министерството дава за техните заплати.

Третото, за което настояват младите медици, е да се даде ясно определение на понятието лекар специализант. „Специализантът не е просто обучаващ се, а работещ по трудов договор. Всеки от нас носи съдебна отговорност за действията си. Затова не бива да ни третират само като обучаващи се”, поясни д-р Вълчева.

Младите лекари настояват още за качествено обучение, според тях задържането им да работят в България трябва да става с насърчителни мерки, а не принудително с разпределения и връщане на заплати.

От министерството на здравеопазването пък съобщиха, че ведомството има сходни позиции по редица от поставените от студентите – медици и специализанти въпроси.

Оттам увериха, че срокът за обсъждане на Наредба 1 ще бъде удължен, като всички изпратени предложения и становища ще бъдат разгледани в МЗ. 

Министър Ананиев и студентите – медици и специализанти се договориха да проведат следваща среща в началото на ноември. Дотогава те ще внесат и следващи свои предложения. Здравният министър пое ангажимент да не се бърза с наредбата, а акцент да бъде поставен върху прецизирането на текстовете, съобщиха още от министерството.

Млади лекари: Министър Ананиев, вие кога ще си върнете заплатата?Медици протестират срещу 3-годишното закрепостяване към болницата, в която специализират