„Министър Ананиев, вие кога ще си върнете заплатата?” , „Аз искам тук, а не там!”, „Не ни гонете!”, „Да връщаме заплати за изработен труд?!?”.

Това бяха част от лозунгите, които издигнаха млади лекари под прозорците на здравния министър Кирил Ананиев.

Около стотина студенти и специализанти се събраха край палатките от протеста на медицинските сестри и фелдшери, за да подкрепят техния протест за по-високи възнаграждения и да поискат промяна в спорната Наредба за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

„Обидно е отношението към нас. С последните поправки в наредбата искат да ни задължат да върнем парите, които ще получаваме под формата на заплати за извършен труд в болницата, в която специализираме, ако решим да потърсим друга работа преди изтичането на 3-годишен срок”, обясни Божидара Миткова, която е студентка по медицина в шести курс.

Възнагражденията за специализантите са под формата на държавна субсидия, която ги закрепостява на едно работно място. Това не бива да е така, защото специализантите се трудят наравно със своите колеги. „Държавата плаща нашият труд, а не ни дава помощи”, обясни Иван Балабански, стажант лекар.   „Закрепостяват ни и не ни дават възможност да изберем алтернатива”, заявиха и други техни колеги.

„Обидно е отношението към нас, с което настояват да връщаме изработените заплати”, каза д-р Александра Вълчева, специализант по анестезиология и интензивно лечение в „Пирогов”. Тя обясни, че след приемането на спорната Наредба от 23 юли, която връщаше задължителното разпределение за младите лекари, са проведени много разговори и със здравното министерство, и с председателя на комисията в парламента д-р Даниела Дариткова. Българският лекарски съюз също е застанал на страната на своите млади колеги. Но когато новият вариант на наредбата е излязъл за обществено обсъждане, медиците с изненада са установили, че в документа отново е заложена форма на закрепостяване. „Ние искаме да се гарантира нашето право на избор”, заяви д-р Вълчева.

„От 11,30 часа сме тук, протестът ни започна в 12 часа. Сега е 13 ч., но никой не ни обръща внимание”,  казаха протестиращите млади лекари. Малко след това от министерството при тях слезе Мария Захариева, която покани техни представители да се качат за разговор с министър Ананиев.  

 

На протеста: Младите лекари събраха 500 подписа за правото да имат изборСрещата в здравното министерство беше като дежа вю, каза д-р Александра Вълчева