Има сериозен спад при броят на заразените и смъртните случаи, но това не трябва да ни успокоява и да ни кара да не спазваме мерките. Това заяви проф. Венцислав Мутафчийски по време на брифинга на НОЩ днес.

На база две седмици имаме 43% намаляване на заразените и 23% за една седмица.

При смъртните случаи данните са спад с 16% за 14 дни и 17% за 7.

„Имаме доста сериозно намаляване за последната седмица. Намаляват и хоспитализациите, в големите болници това ще се усети по-нататък, тъй като са по-предпочитани“, каза Мутафчийски.

Той коментира и ситуацията в Индия, като според него могат да се направят много аналогии с нашата народопсихология.

„Какви са причините за бързото разпространяване на вируса – първо това ни дава една фалшива увереност, тя се поражда оттам, че поради нисък брой на заболели в началото на пандемията се пораждат слухове, че индийското население  е невъзприемчиво към този вирус и е резистентно. Това не е вярно. Второ - градското изселване, поради локдауна в големите градове много хора  се връщат по своите населени места, което води до масово разпространяване на вируса. Това се случи и у нас, като много хора се прибраха и от Западна Европа. Третата причина е локдаунът при индийците, който беше много строг. Поради спад на икономиката и въпреки, че не намалявах случаите се освободиха мерките. И четвърто дълго затишие след първата вълна, правя аналог с нашето лятно затишие, което доведе до неспазване на мерки и доведе до нова тежка вълна. Последиците от всичко това е пълен колапс на здравната система в Индия. Във всичко това, което изброих може да намерите аналогии и с нашата народопсихология. Отправям апел да бъдем особено внимателни и да знаем, че нищо не е свършило“, каза още Мутафчийски.

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов също се присъедини към призива на началника на НОЩ.

„Именно зарази Индия искам да призова всички български граждани да бъдем разумни. Ще забраним влизане от Индия и още няколко държави, за да не поставим в риск хората от нашата страна. Да, постигнахме много, нямаме нито една червена област. Това трябва да го запазим и съхраним“, добави Ангелов.