Няма към момента абсолютно никаква опасност - нито екологичен проблем, нито притеснения за туристите, от изтеклия мазут от потъналия край Созопол кораб. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски пред Нова тв по повод разлива на мазут от потъналия през 1921 г. американски кораб. Не е екологична катастрофа, гарантира и кметът на Созопол Панайот Рейзи. И прогнозира, че до 1 седмица кризата може да бъде решена.

Не може да се изчаква, трябва незабавно да се източи мазута от потъналия кораб, заяви министър Московски. Той разказа, че на среща при областния управител на Бургас, в която той и екоминистър Нено Димов участвали по нареждане на премиера, било обсъдено, че има две фирми у нас, които биха могли да предложат нужната технология. Предизвикателство е това, което предстои да се направи, тъй като подобен тип проблем не е решаван у нас, допълни Московски.

Стопират теча на мазут от потънал кораб край Созопол със специални загражденияПо данни от архивите на Порт Бургас корабът „Мопанг“ е имал 650 тона мазут в резервоарите си

500 м дъга от въжета вече има около кораба, днес ще се поставят още 500 м, обясни кап. Живко Петров, началник на Морска администрация. Дълбочината на потъналия кораб е 35 м и въжетата трябва да се закотвят за дъното, да се вържат за кърмата. Водолази и институции работим в синхрон, до края на деня се очаква разливите да бъдат овладяни, обясни и водолазът Михаил Заимов.