От 72 стотинки до 20 лв. ще излизат чадър и шезлонг през новия летен сезон по Черноморието.

Топлото време вече подкани доста плажуващи да разголят тела, а макар още да няма спасители, подготовката за сезона трескаво тече от Дуранкулак до Резово.

Бургазлии откриха туристическия сезон предсрочно и опънаха хавлиите край морето, въпреки че плажовете все още са затворени. Докато подранилите туристи се припичат на пясъка, концесионерите бясно подготвят ивиците за сезона. От ранни зори бригадите са на позиция да чистят и заравняват пясъка. След седмица започва пресяването на пясъка, а около 15 май стартира и поставянето на чадърите и шезлонгите.

Плажът на къмпинг "Нестинарка“ край Царево отново е фаворит в класацията по евтиния с цена от 36 стотинки за чадър и още толкова за шезлонг.

Туристи миналата година се жалваха, обаче, че масово им събират по 5 лв. за шалте, което върви в комплект с шезлонга.

На плаж "Обзор-Юг“ летовниците ще броят по 3 лв. за двете екстри. На култовия плаж "Младост ММЦ“ в Приморско сянка и лежанка са по 5 лв. без промяна остават цените на Северния плаж в Бургас, където всяка от екстрите струва по 7 лв. На централната ивица в областния град пък чадърът е 5 лв., а шезлонгът – 7 лв. На екзотичния плаж на къмпинг "Оазис“ в община Царево двете екстри струват по 6 лв., както и през миналото лято.

С най-високи цени по Южното Черноморие остават две от ивиците в Слънчев бряг. Централният и южният плаж запазват миналогодишните цени от 10 лв. за чадър и още толкова за шезлонг. С левче по-евтино ще е на Северния плаж в курорта. Без промяна остава и сянката на Южния плаж в Несебър, където цените за плажните екстри са заковани на 8 лв. Толкова ще струва сянката и на ивиците в Свети Влас.

С левче по-евтино ще е на плаж "Дюни-юг“. В Равда, Поморие-север и Китен-юг туристите ще плащат по 6 лв., а в Сарафово, на "Каваците-юг“, "Смокините“ и на къмпинг "Градина“ – по 5 лв. за чадър и 5 за шезлонг.

На централния плац в Созопол и на "Харманите“ чадър и шезлонг се предлагат за 12 лв. в комплект. На северната ивица на "Каваците“ и на Буната в Поморие екстрите ще струват по 4 лв. На плаж "Река Вая“ в местността Иракли чадър и шезлонг ще се наемат срещу 6 лв. за брой, а цената на комплект екстри с включена храна и напитки е 36 лв.