Излязоха подробности за двама от заподозрените в шпионаж българи във Великобритания. Козметичката Ваня Габерова е описала пътя към успеха си в профилирана онлайн платформа. Другият обвиянем Иван Стоянов се оказва известен на Острова като ММА боец с прякор Разрушителя, който е участвал в различни аматьорски срещи.

Ваня Габерова определено може да попадне в графата успели българи зад граница, пише БНТ. Само за няколко години успява да развие успешен козметичен салон, отрупан с грамоти. Бизнесът ѝ просперира, а през 2021 г. за нея вече работят няколко момичета.

"Салонът ми беше най-голямата мечта. Просто исках да се развия в тази област", обяснява Ваня.

Пред 2021 г. тя разказва своята история на успеха в интервю за международния съдия на конкурси за миникюристи Мирослава Велева-Радкова. В него българката се описва като човек, който е готов на всичко в името на целите, които си поставя.

"Аз съм много амбициозна. За мен неща като не може няма. Понякога моята упоритост граничи с глупост и много пъти ми помага да постигна всичко. Харесваше ми да ходя по състезания да ги печеля", заявява Ваня.

Международният съдия се запознава случайно с Ваня преди 4 години именно на състезание в Лондон, където тя се явява за първи път.

"За мен тя просто е едно амбициозно и работливо младо момиче. Нищо такова не ми е направило впечатление и не бих могла да повярвам, че тя може да има нещо общо с това", разказа Мирослава Велева-Радкова.

Българката си проправя път на международната сцена като се класира на челни места в десетки състезания. Според международния съдия в кариерното развитие на Ваня няма нищо подозрително.

"Българите сме доста амбициозни и работливи хора, когато някъде се дава качество в момента когато аз я интервюирах преди две години тя беше вече преподавател така че хората, които са работили за нея може би са били нейни ученици и когато имаш ученици е лесно сред тях да намериш сред тях бъдещи работници. Не бих казала, че това е съмнително", каза международния съдия.

Относно международните състезания практиката след пандемията показва, че повечето от тях се провеждат онлайн. Според британски издания Ваня е участвала и в руски конкурс.

"Популярно е в Русия да има организатори, които да предлагат участия в състезания и това се случва основно онлайн. Състезанията са пътят в нашата индустрия да покажеш различно майсторство и да изградиш име и кариера. Предполагам, че не е пътувала за Русия. Предполагам, че си е изпращала нещата задочно", посочи Мирослава Велева-Радкова.

Другият обвиняем по шпионския скандал Иван Стоянов се оказва познат във Великобритания като ММА боец. Преди 7 години сънародникът ни е участвал в двубой, който печели. На ринга излиза с българското знаме.

Дейвид Георгиев, който от 15 години е състезател по кикбокс, се запознава с Иван на лагер в Лондон през 2021 г. Стоянов е участвал предимно в двубои за аматьори, имал е само един професионален мач.

"Именно там се запознах с Иван Стоянов, който ми показа доста голям пример в началото на самия лагер. Той беше на едно ниво и след този лагер той беше на съвсем различно ниво. Имаше един турнир "London Open" . Участваха повече ирландци и англичани като домакини", каза Дейвид Георгиев - състезател по кикбокс.

Той отказва да повярва, че младият мъж може да бъде замесен в шпионски скандал.

"Със сигурност той не е от този тип хора, защото той е човек, който навсякъде е по един и същи начин. Не е като хората, които имат няколко лица. Отиват някъде и си променят лицето. Напротив той навсякъде е един и същи", коментира състезателят.

Засега българите обвинени в шпионаж остават в ареста. Следващото дело по случая е насрочено през октомври.