Водят се разговори да бъде увеличена възрастта за изискване за тест на деца. Към момента децата под 5 години са освободени от тестуване, а се очаква възрастта да се вдигне до 12. Това заяви служебният министър на туризма Стела Балтова. 

"Предстои облекчаването за влизането от други дестинации. Имаме много активна маркетингова кампания. Туристическият бизнес е готов с своя качествен продукт. Има още какво да се желае. Най-важно е гъвкавостта, а хората в сектора са отдадени в това, което правят. Всички гости, и българи, и чужденци, са добре дошли у нас", каза министъра пред БНТ.

Според нея ваксинирането трябва да бъде фирмена политика.

"Подготвяме специален здравен протокол, в който е видно точно при какви условия от коя дестинация се влиза и излиза от България, и как би се процедирало при заразяване", обясни тя. 

По отношение за задръстванията на "Кулата", министър Балтова каза, че се водят разговори за отваряне на още гранични пунктове с Гърция. 

"Мога да кажа, че много внимателно следим ситуацията с гръцката туроператорска компания. Поисках информация за развитието и ситуацията за "Музенидис травел". Допълнително разговарях с гръцкия си колега - това не е временен проблем, а се наслагва отдавна. В никакъв случай фирмата не е в ликвидност. Имам уверения, че всички българи на почивка в Гърция ще си я продължат удовлетворително",  каза още тя. 

"В България за създаването на гаранционен фонд се правят изследвания от 2003 г. - 2004 г., после 2009 г. и 2016 г., сега може пак да се повдигне този въпрос. Има държави, в които гаранционните фондове работят успешно", добави министърът на туризма. 

"Програмата "Отново заедно" беше за подпомагане на туристическия бизнес. Съгласно разписанието й, тя ще бъде за ученици до 11 клас и МОН е бенефициент и то ще разпише критериите, по които може да се възползват. Сключени са първите договори и след седмица - две ще дадем информация. Ще бъдат на категоризирани места за настаняване. Всяко училище преценява изискванията за туроператорите", обобщи тя.