С 20 процента по-висок бюджет по de minimis са отпуснати на пчеларите тази година. Другото подпомагане е в компенсаторните мерки на ос 2 на програмата за развитие на селските райони, но тя е само за биологично направление. Подготвяме различни нормативни изменения, които са в защита на пчеларския сектор за повече средства в по-широк обхват. Това коментира в Пловдив министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя уточни, че предстои да се защитават подобни политики в хода на дебата за новата обща селскостопанска политика за 2020 г. Окончателният вариант на бюджета за нея ще стане ясен след приемане на многогодишната финансова рамка. "Очевидно парите няма да са ясни тази година. Очакванията са до средата на следващата бюджетът да бъде приет", заяви министърът.

Битката на страната ни ще бъде обвързаната подкрепа, от която сега се ползват зеленчукопроизводителите, овощарите и животновъдите, да се запази и дори да се увеличи. Според Танева повишените нива на производство в тези сектори се дължат именно на този инструмент. "Трябват ни 3 пункта повече обвързана подкрепа, за да съхраним нивата на подпомагане, каквито са в момента", добави министър Танева.  

Тя съобщи също, че схемата за единно плащане на площ е планирана за 16 декември. Земеделците ще получат помощта си четири дни по-късно - на 20-и. На същата дата ще се преведат и средствата за необлагодетелстваните райони.

Министър Танева връчи дипломите на 20 отличници магистри от АграрнияПожела на всички, които завършват, някой ден да застанат на тези банки и на нейното място