Премиерът Бойко Борисов командирова министъра на околната среда и водите Нено Димов спешно да проверява дали наистина Шабленското езеро е пресушавано. За това алармираха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като според тях това се прави  с цел да не се наводнява правителствената резиденция край езерото.

Очаква се министър Димов да бъде пред кметството на село Езерец около 16.30 часа, съобщиха от пресслужбата на Министерството на околната среда и водите.

Според защитниците на птиците пресушаването застрашава защитените местообитания на редки видове птици от международно значение - Шабленското езеро и "Шабленски езерен комплекс". Освен това са опожарени голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро. Мащабите са изключително големи - касае се за няколкостотин декара явно преднамерено опожарена влаголюбива растителност.

От организацията подчертаха, че редки птици, като белоока потапница, малък воден бик, червена чапла и много други, са загубили гнездовите си местообитания, тъй като гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема.

След като са били сезирани и са извършили проверка, от РИОСВ-Варна съобщиха, че в момента "няма изтичане на води от защитената територия", защото в резултат на високите морски вълни езерото се е затворило само. Изтичането на водите към морето обаче е продължило девет дни.