Здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ще заработи Национален логистичен щаб, който ще бъде ситуиран в София и ще работи 24 часа. В него ще работят хора на принципа на кол център. 

"Наблюдава се логистичен проблем по отношение на комуникацията между отделните лечебни заведение в различните области във връзка с COVID-19. Затова от другата седмица ще заработи Национален логистичен щаб, който ще бъде ситуиран в София. 24 часа в него ще работят хора на принципа на кол център. Държавата ще бъде разделена на 6 региона. Ролята на работещите ще бъде да компенсират всички дефицити, така че хората да получат помощ във всяка една точка. Да няма хора, които да чакат да бъдат настанени, или да има нужда от "Ремдесивир" и да се чака разрешение". 

„Има логистични затруднения по отношение на наличието на легла в болницата в Гоце Делчев. Затова беше взето решение в болницата в Гоце Делчев да бъдат разкрити допълнително 10 легла, които да бъдат ситуирани на територията на вътрешно отделение. При изчерпване на тези нужди, пациенти да бъдат транспортирани в Разлог”, каза още той.

„По отношение на другите болници на територията на Област Благоевград няма затруднения в наличието на болнични легла”, каза Ангелов. И допълни: „Проблемът остава персоналът – лекари и сестри, които да се грижат за пациентите в лечебните заведения и по-специално в Гоце Делчев, Сандански и Разлог".

По думите му има 2 предложения за решаване на проблема. „Едното е разрешаване на учащите се да стажуват в тези лечебни заведения и втората възможност е специализантите, които си карат стажовете в столицата, да могат да работят в болницата в Гоце Делчев и да помагат на своите колеги", посочи той.

По отношение на цялото състояние в областта има допълнителни мерки, които са въведени от кметовете в съответните общини, каза още Ангелов. „Целта на всички тези мерки в областта е намаляване на кривата на заболяваемостта и влизането в едни по-нормални числа, за да можем, ако това се случи, да посъветваме хората по-свободно да пътуват към Благоевград. Ако всички спазват мерките, очакваме заболяваемостта да спадне с около 30%”, посочи той.

Според него в момента има неглижиране на цялата ситуация. „Най-важната мярка е носене на маски на закрито", заяви още здравният министър.