Тази нощ в 3.00 ч. трябва да превъртим стрелките на часовниците с един час напред. Така ще преминем към лятното часово време, което ще се запази до 27 октомври.

Лятното часово време дава възможност да оползотворим по-добре дневната светлина, защото се получава съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

То е въведено за пръв път у нас през 1979 г., а за първи път в Европа това става през 1916 г. Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия и енергоносители, но и да се използва повече светлата част на деня.

В последните години дебатът за местенето на стрелките е на дневен ред и в Европейския парламент (ЕП).

Евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия местенето на стрелките да бъде прекратено и дадоха време на всички държави членки да решат към кое точно време ще се придържат - лятно или зимно.

Решението трябва да бъде взето до 1 април 2020 г., когато всички държави трябва да уведомят Европейската комисия за избора си. Срокът беше удължен, тъй като първоначалното предложение на ЕК беше това да стане през 2019 г.

Комисията си запазва правото, ако има проблеми и държавите не са успели да се синхронизират, директивата да бъде отложена или отменена.

В България лятното часово време е въведено на 1 април 1979 г.
 
Още от момента на въвеждане на тази практика обаче се води идискусия за нейната целесъобразност. В края на 20 в. бе установено, че икономическият ефект от лятното време е незначителен. Голяма част от страните от Азия, Африка, Южна Америка се отказаха от него, но то е запазено засега в Европа и САЩ.