Момичета и момчета от първите по рейтинг гимназии в Пловдив преди два месеца основаха Менторския съвет на Общество Nota Bene. Те са отличници, с изявени таланти в различни области. Въпреки това, всеки от тях се отказа да кандидатства за стипендия и вместо това прие да отдели време и усилия,  за да се включи в организацията на всички събития на Обществото. Менторите се запознаха с кандидатурите на всички ученици, предложени за стипендии, а след това с тайно гласуване отсяха най- добрите. 81 младежи от 8 до 12 клас, възпитаници на пловдивските училища, всеки месец ще получават по 100 лева, за да развиват своя талант. Математици, литератори, певци, танцьори, фотографи и други творци вече са членове на Nota Bene.

В поредица от материали сайтовете TrafficNews.bg и PlovdivTime  ще представят младите ментори. Всеки от тях бе поканен да попълни своя „лексикон” с въпроси. Надяваме се да ги опознаете през техните отговори!  

 

-  Представете се с няколко думи - къде учите, в кой клас?

-  Казвам се Теодора Дерменджиева. От 4 години уча испански език в ЕГ ,,Иван Вазов’’.

-  Хобита и интереси?

- Любимите ми занимания включват писане на разкази, четене на книги, фотография, но най-голямата ми страст е пътуването. „Да пътуваш означава да живееш.“ – Ханс Кристиан Андерсен 

-  Любима книга, писател, филм, актьор, песен, музикант, картина, художник и сентенция.  Защо точно те? 

-   Любими: книга – "Ана Каренина", филм – "A walk to remember", актриса/музикант – Anahi, песен – Inesperado. Обичам книги, филми, истории с тъжен финал – просто защото са реалистични. Щастливият край е за незавършените истории.

 - Каква искате да станете, къде и какво ще учите след като завършите гимназия?

 - Ако всичко мине по план, след 2 години ще пътувам към Испания, за да следвам психология.

 - Текущи проекти, с които се занимавате? 

-  Като оставим настрана заниманията в училищните ни клубове, школата по испански и дейността, която развиваме в ,,Nota Bene’’, ангажирана съм с разпространението и подпомагането на една чудесна кауза в подкрепа на бездомните животни. 

-  Разкажете някаква история – спомен от вашето детство или история за Пловдив, която ви е впечатлила? 

- Любовта ми към пътуването се е проявила още като дете. Дядо ми трябвало да замине. Дошъл да се сбогува с всички, но мен никой не успял да ме открие. Започнал да товари багажа в колата и една от чантите помръднала. Да, била съм вътре – готова за път. Не помня лично тази история, но е впечатлила семейството ми достатъчно, че да я разказват при всеки удобен повод. 

-  Какви според Вас са основните проблеми пред развитието на младия човек в днешна България? 

-  Основният проблем – изискванията са едни и същи за всички, което е нелепо, особено във възраст, в която се изграждаш като личност и започваш да разбираш себе си, качествата и стремежите си. Не можеш да поставиш задача на рибка, маймуна и жираф да се катерят по дърво и да очакваш еднакви резултати, нали?!

 -    Как виждате ролята на Общество Nota Bene в подкрепа на младите хора?

 -    Общество Nota Bene помага на способни, интелигентни, талантливи и мотивирани млади хора да реализират мечтите си. Когато имаш желание и сила да се бориш да постигнеш целите си, е достатъчно някой да повярва в теб. Ние правим и нещо повече.

 -  Занимава ли Ви се с обществени проблеми? Какви каузи бихте подпомогнали и защитили?

 -  Бих защитила всяка идея, кауза и събитие, което ще промени нечий живот. Да смятаме, че един ден нещата просто ще се наредят без вложен труд и усилия, е безумно. Безспорно е по-лесно да се обвиняваме един друг, но полза – няма. 

TrafficNews.bg