Ако до преди години миграцията беше от селата към градовете, то днес тенденцията е точно обратната  - хиляди семейства търсят спокойствието и природосъобразния начин на живот далеч от урбанизираните крепости.

Постоянен стрес, забързаност, бетонови блокове, отделящи ни от земята, шум, мръсотия, трафик, скъсване на социалните връзки между съседи, липса на общности – това са само част от бичовете на модерния градски живот.

Алтернативата за човекът, работещ в града, е близко населено място, от което спокойно да пътува до офиса, но и същевременно с това да може да води пълноценен начин на живот. Природа, пространство и спокойствие са само част от акредитивите на този начин на живот. Няма база за сравнение между бит, затворен между четири стени, и превръщането на къща с двор в твоя защитен оазис, далеч от суетата и злободневнието.

Неслучайно мнозина пловдивчани погледнаха към подбалкана и близките полски села. Така на имотния пазар станаха все по-популярни терени и къщи в покрайнините на Пловдив. Инвестицията в такъв тип имоти освен далеч по-евтина е и много по-гъвкава – човек може да избере мечтания дом, дори да го изгради сам.

И ако до преди няколко години, строежът на една къща изглеждаше времеемко, мъчително и скъпо начинание, то днес изключително модерен и предпочитан вариант станаха сглобяемите къщи. Агенция „Явлена“ Пловдив предлага цялостно изграждане на сглобяеми къщи от проект до обзавеждане, а цените са повече от достъпни между 350-420 евро кв.м.

Така излиза, че ако имате терен, можете да изградите еднофамилна къща с РЗП около 100 на цена от 70 хиляди лева. И ако финансовите параметри са сериозен довод, то най-голямото предимство на такъв дом е, че се строи за срок от 6 месеца.  Новите материали, с които се работи, гарантират високи нива на звукоизолираност, земетръсоустойчивост, звукоизолираност, екологичност и устойчивост.  От агенцията разполагат и с десетки оферти за терени в района на Пловдив, като това спомага за избиране на перфектната локация.

Междувременно на пазара има изобилие от готови имоти, които могат да бъдат закупени и пригодени по желание на клиентите. Монолитни къщи в полската и родопската яка са сред най-търсените от клиенти, споделиха от „Явлена“.

От агенцията показват няколко атрактивни имоти в по-известния като „Ориндж каунти“ на Пловдив - Марково, както и малко по-нагоре в Родопите – райското кътче Дедево. В портфолиото на „Явлена“ влиза луксозна новопостроена двуетажна къща с РЗП от  400 кв.м., построена върху терен от 620 кв., а цената на офертата е 240 хиляди евро. Малко по-малък имот от 180 кв.м. с 400 кв.м. двор пък търси купувачи срещи 120 000 евро.

Голям парцел от 800 квадрата със спретната къща от 125 квадрата пък се предлага в село Дедево за цена от 68 900 евро. Първият етаж типично в родопски стил е превърнат в махана, допълвана от бокс и санитарен възел. На втория етаж пък са разположени три спални и още две бани с тоалетни. Освен че къщата е обзаведена, тя разполага още с още две малки помещения – едното превърнато в котелно отделение за затопляне на цялата къща, а другото във фитнес зала.  

За любителите на по-висока надморска височина агенцията разполага с имоти още в село Славейно, край Доспат, в Сърница, в Карлово и в село Отец Паисиево, което се намира в полите на Стара планина на около 42 км от Пловдив.

Изобилие от възможности за откриване на нов дом има в полската яка. Сред предложенията попадат еднофамилни къщи в Кричим, Първомай, село Динк, Черна Гора, Златосел, Маноле, Ръжево Конаре и др. Там цените на имотите са много достъпно – къща в Кричим може да бъде купена на цена от 23 хиляди евро, а в Първомай дори за 13 хиляди.

Всички имоти могат да бъдат разгледани на място в офиса на „Явлена“-Пловдив, както и в сайта на агенция.