Война от такъв мащаб в Европейския съюз е шок и този шок е изписан на лицата на всички бежанци, които идват у нас. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Той посъветва всички хора, които се съмняват, че страната ни трябва да помогне на украинците, да прекара малко време в някой от бежанските центрове.

Лорер коментира пред Нова телевизия, че всички бажанци на границата ще получат статут на временна закрила, която е общо европейска и дава права за социална, трудова и здравна осигуровка. Като с този документ ще имат право да пътуват напълно свободно в рамките на ЕС.

У нас решението е прието за три месеца, като Лорер е категоричен, че правителството е готово да удължи тази мярка, ако се налага.

„Не сме предвидили засега директна социална помощ към бежанците. Това, което сме приели е 40 лева на ден, които ще бъдат давани на хотелиерите. За да се получи тази помощ, въпросният хотелиер трябва да юридическо лице и да е регистриран в Министерството на туризма. Парите ще бъдат изплащани накрая на месеца“, каза още министърът.

„Несъмнения когато има война, тя рефлектира върху световната икономика. Оптимистичният сценарий е, че войната ще приключи до месец и ще последва бързо възстановяване, както при ковид, негативният сценарий е, че войната ще се протака повече и тогава ще трябва да се обединим всички, за да работим заедно, дори и опозицията. Инфлация вероятно ще има, но тя ще се успокои, ако изобщо се успокои към края на годината“, каза още Лорер.

Лорер заяви още, че пазарът в Русия и вносът оттам отдавана не са значим фактор за икономиката у нас.

„Единственото, от което сме зависими е вносът на енергоносители.  Дори туристическият поток не е най-значимият, руснаците не са основните туристи у нас.  След края на войната е много вероятно руският турист да не бъде платежоспособен дълго време, така че със сигурност няма да разичтаме на тях“, каза още той.