Носещ се във въздуха ресторант с дивна гледка от птичи поглед към София. В това трябва да се превърне занемареният кабинков лифт от столичния квартал „Княжево” до телевизионната кула на Копитото, според проекта на архитектурна фирма Delinear LTD.

Идеята се ражда още преди няколко години. Лифтът до Копитото е първата кабинкова линия в България, която тръгва още през далечната 1962 години. За съжаление, след демократичните промени в началото на 1990 г., финансирането на линията е прекъснато и тя спира да работи година по-късно. От там нататък само пилоните и бетонните сгради на главните станции остават да напомнят за популярния някога туристически маршрут.

В същото време зарязаната лифтова линия и особено горната й станция имат една от най-добрите панорамни гледки към София. "За този проект нямах друг клиент освен себе си. Бях мотивирана да запазя и възстановя един от най-ценните аспекти в нашия град - тясно сплетената връзка между хората, планината и животворната вода, която произлиза от нея", казва проектантката Десислава Димитрова. И напомня, че София е древен град, създаден около многобройните топли минерални извори в основата на планината, които се използват и до днес.

Идеята й е да се трансформира основната функция на лифтовата линия от средство за масов транспорт от точка А до точка Б до метафорично средство за духовно или емоционално издигане. "Искам да предложа на гражданите и посетителите на града трансформация или най-малкото емоционално въздействащо преживяване. По време на пътуването всеки пътник може да се преоткрие чрез любов, размисъл, съзерцание, комуникация, вдъхновение или изненада", убедена е Димитрова.

Предложението е стандартните лифтови кабини да бъдат преработени и обзаведени като луксозен ресторант. Менюто може да се поръчва още при резервирането на "каютата", а гостите ще останат сами със своята прясно приготвена храна и напитки по време на пътуването. Самото движение на лифта също трябва да се забави значително. Времето за пътуване трябва да бъде удължено трикратно, така че еднопосочното пътуване да продължи до 1 час вместо предишните 20 минути, смята Димитрова.

Спиращата дъха гледка, съчетана с тишината и спокойствието на возенето ще позволи на пътниците да изживеят изкачването си до близката до тях планина по различен начин. Кабините ще бъдат оформени като капки вода с изцяло отразяващи външни повърхности, придаващи уединение на пътниците, докато се обвързват с концепцията за вода, чистота и яснотата. Затова и проектът за летящия ресторант се нарича „Капка”.

Основната конструкция на кабинките ще е метална, но със стъклена външна повърхност. Вътре пространството е сферично, с окачен таван, покриващ променлив ток и равен под отдолу. Наименованието на проекта "Капка" има и по-фино значение, освен буквлното и то е свързано със спокойствието и чистотата. Централната маса и осветителното тяло в нея наподобяват капчица, отскачаща от водна повърхност, преди да бъде погълната от нея.