След близо денонощие, блокираните българи на летище Тимишоара в Румъния, най-накрая са отлетели към Пловдив с правителствения самолет. Това стана възможно, след като премиерът Бойко Борисов изпрати самолета Ербъс 319 на Авиоотряд 28 в северната ни съседка, за да извози сънародниците ни в България. 

Екипажът е бил много любезен и са успели, въпреки ограничения брой места в летателния апарат, да качат всички. Към този момент вече няма бедстващи българи на летището в Румъния.

"Нашият пример е показателен за това, че има държава! Много благодарим за всички, които се погрижиха за нас", сподели пред репортер на TrafficNews.bg пловдивчанката Поли Карева. До час се очаква пасажерите да пристигнат в града под тепетата. 

Всички перипетии, през които преминаха българите, бяха причинени заради лошите метеорологични условия и невъзможността на самолетът, изпълняващ курс от Лондон за Пловдив, да кацне у нас. 

Както съобщихме, той бе пренасочен към румънското летище и повече от 24 часа 117 българи останаха на аеропорта. Там те не са получили необходими грижи, настаняване и условия за нормално изчакване. Тази сутрин пред летището са пристигнали два автобуса, които да извозят пътниците. Хората обаче масово са отказали да се качат поради липсата на безопасни условия за тяхното транспортиране. 

„Шофьорите казаха, че не отговарят за безопасността на пътуването и че те не искат да шофират, а от компанията ги принуждават. Затова ние се отказахме – това са 800 км при зимни условия. Само единият автобус се напълни и потегли към България, а всички останали останахме да чакаме”, разказва Величка.

За щастие скоро се очаква сагата да приключи благопоучно.