Монтанската фирма "Крос", която дълги години произвежда велосипеди, е с апетити да навлезе в друг бранш – строежът на търговски центрове, но не в северозападната част от страната, а край София.

TrafficNews научи, че компанията, чийто капитал е 1 250 000 лв., е отправила инвестиционно предложение за "Търговски и развлекателен комплекс, офиси, възлова подстанция, трафопост, ПСОВ, резервоар, паркинг и сондажен кладенец".

Идеята е целият този комплекс да бъде построен в "Богровски песоци", район Кремиковци, Столичната община.

Към този момент в района са изградени: Най-големият магазин Jumbo, веригата за хранителни стоки Lidl, магизин за обувки, за бяла и черна техника, веригата Jysk, а скоро ще се появи и хале на строителния гигант Praktiker.

Според РИОСВ няма да е необходимо провеждането на отделна процедура по преценяване на необходимостта от екологична оценка като достатъчното основание за одобряване на ПУП ще бъде наличието на влязло в сила решение, с което е преценено да не се извършва ОВОС.

Обектът обаче подлежи на процедура по оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на защитени зони от мрежата "Натура 2000".

TrafficNews се свърза с представител на "Крос" ООД за коментар на тяхното инвестиционно намерение, но такъв беше отказан. 

По думите на представителят на компанията, никой няма възможност да отговори на въпросите ни, които в интерес на истината са малко на брой и не особено трудни за отговаряне.

А именно:
Какъв е вашият интерес в проекта?
Какъв е бюджетът, който сте отделили за проекта?
Каква е неговата точна локация?

Представителят на компанията ни обясни по телефона, че "разследването", което правим е "полицейско и комунистическо".

TrafficNews в никакъв случай не прави разследване, целта е да информираме столичани какви бъдещи строителни проекти ще бъдат реализирани в рамките на София.

Въпреки това ни бе обяснено от фирма "Крос", че в ерата на технологиите, в която живеем, няма възможност да ни свържат по никакъв начин с директорите на компанията или с когото и да е.

Ще оставим настрана нежеланието им за комуникация с медиите и отново ще се върнем към инвестиционното им намерение да строят мол в София.

Какво трябва да направи възложителят от тук нататък?

За да се считат за напълно изпълнени задълженията – предложението на фирма "Крос"трябва да бъде обявено на интернет страницата на компанията, ако има такава, както и чрез средствата за масово осведомяване и/или по друг подходящ начин.
Трябва също така да бъдат уведомени писмено и кметовете на Столичната община и кметство Враждебна, които от своя страна следва да обявят инвестиционното предложение на интернет страницата си.

РИОСВ - София изисква доказателства за извършените уведомявания. Освен това възложителят трябва да внесе в инспекцията писмено искане, към което се прилага подробно разработена информация за инвестиционното предложение в неговата цялост към наредбата на хартиен и електронен носител и включваща всички дейности и очаквани въздействия от неговото реализиране.
За момента възложителят не е изпратил становище до РИОСВ, с което доказва заръчаните от инспекторите задачи. Дали все още има интерес и проектът ще бъде реализиран, предстои да разберем.