В условия на продължаваща COVID криза икономическите мерки трябва да продължат, заяви категорично Кристалина Георгиева, изпълнителен директор на МВФ в интервю за БНТ.

"Това, което е много важно да кажа на българите и тези, които взимат решения - мерките за подкрепа на икономиката и за подкрепа на хората трябва да продължат. Много страни са изправени пред дилема дали да продължат тези мерки. Нашият призив е "Не го правете, не ги спирайте". Ако го направите, рискуваме масови фалити, безработица и загуба на постигнатото през последните десетилетия", каза Кристалина Георгиева.

България не е от страните, за които Международният валутен фонд ще даде спешна финансова помощ, каза още Георгиева.

"Ние сме в такава криза, каквато света не е преживявал. Тя носи със себе си несигурност - все още сме изправени пред предизвикателството икономиката да се възстанови до нивото отпреди кризата, а това едва ли ще стане преди 2021 г.", предупреди тя. Според нея в условията на продължаваща здравна криза, мерките за подкрепа на икономиката и хората трябва да продължат. "Много помага фактът, че сме в чакалнята на еврозоната.  Това означава, че България има допълнителна защита, а в условията на тази криза това е полезно", каза още тя.

"МВФ е единствената организация в света, която държи пулса на икономиката в света като цяло. Даваме бърза оценка на политиките, които са необходими във всеки един момент. Създадохме нов инструмент - да оценяваме мерките в отделни страни и да им помагаме да се учат една от друга", обясни Кристалина Георгиева, като допълни че Фондът се отнася много сериозно към темата за увеличаването на неравенството в света.