КПКОНПИ проверява Рашков по сигнали за недекларирани имоти и влогове. Това заяви Сотир Цацаров по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия. 

„Проверка има. Тя касае няколко поредни недекларирания на обстоятелства. На първо място е имало непосочване в декларацията при проверката, която е осъществена на всички влогове, които той е съпругата му притежават. Т.е. на практика е имало информация за налични средства по влогове, която е установена при проверката и която не е фигурирала в декларацията”, заяви Цацаров.

„След това е имало подаване на следваща финална декларация в качеството му на председател на Бюрото за контрол върху СРС-та, в която не са били отразени притежавани недвижими имоти. Има и декларация, която е подадена със закъснение и която също е основание за започване на имотна проверка”, посочи още той.

„Рашков не е упражнявал какъвто и да е било натиск във връзка с тази проверка”, добави Цацаров.

По-рано той заяви, че причината за отнемането на допуска е "ЦУМгейт":

"Имам основателно предположение да считам, че това се е случило по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ще го разбера със сигурност, когато стигна до ВАС. Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си". Това заяви Сотир Цацаров по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия. 

Той беше категоричен, че оставката му няма нищо общо с отнемането на допуска за класифицирана информация. „15 дни преди да обявя намерението си за оставка, уведомих лидерите на основните парламентарни сили, които са част от управляващата коалиция. 10 дни преди да подам оставка уведомих и президента, не защото съм негово назначение, а защото считам, че институционалното уважение и към парламента, и към президента го изисква”, посочи Цацаров.