„Ние говорим за конституционни промени от три години. От ПП-ДБ представят нашите идеи за свои“. Това каза пред БТВ лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

В парламента вчера той попита ПП-ДБ защо търсят подкрепа за промените в Конституцията от четвъртата политическа сила – ДПС, без да са я потърсили от третата – „Възраждане“.

Едно от предложенията на неговата партия било да отпадне институцията главен прокурор и неговите функции да поеме министърът на правосъдието.

„При нас на този етап е опасно при липса на реално разделение на властите, но трябва да мислим с тенденция България да стане нормална, развита институционална демокрация. Сега е колония с олигархичен модел на управление“, уточни Костадинов.

Той напомни, че за започване на конституционна реформа са нужни 180 гласа, а не само 160. Има втори тур със 160 гласа, но чак след 5-6 месеца, които предполага забавяне.

Лидерът на „Възраждане“ определи проектът на ДПС за промени в Конституцията като опасен.

„Искат да се премахне изискването за липса на двойно гражданство за висша държавна позиция – депутат, министър, министър-председател, президент. Това е заплаха за националната сигурност“, аргументира се Костадинов.