"Къде е тук политическата репресия? Не, по- просто е - безотговорност към изкуството на театъра и още повече към 40 други твои колеги", с тези остри думи режисьорът Петринел Гочев се обърна към самопровъзгласил се като уволнен заради участието си в протестите Даниел Михайлов.

Както TrafficNews писа Михайлов, който редовно присъства активно на митингите в Пловдив, а и в София, бе уволнен заради неявяване на работното му място - Габровския театър. Мъжът обаче от няколко дни настоява пред медии и общественост, че освобождаването му е заради протестната дейност, т.е. че то е политически акт. Така дори реши да търсми сметка от управляващите.

Защо бе уволнен актьорът протестър Даниел Михайлов или когато фактите пречат на романтикатаДиректорът на габровският театър Петър Койчев: Даниел не дойде на репетиция, обади се в последния момент че нямал пари

Стигна се до там, че след демонстрациите в Пловдив в Деня на Съединението, Михайлов се опита да нахлуе в хотел "Санкт Петербург", за да потърси лична сметка от управляващите защо е уволнен от работа. Опитите му бяха неуспешни, но заетата от него поза на жертва продължи да бъде наслагвана и прерастна в опит да се търси отговорност защо гилдията не реагира в негова защита.

Вместо обаче очакваната апология, Даниел получи остра критика от двама свои колеги. След директора на театъра в Габрово, в защита на културния институт се включиха актьорът Стоян Руменин, който определи действията му като "разпространяване на подли лъжи, чрез които уронва престижа на театъра", и режисьорът Петринел Гочев, в чиято постановка Даниел трябваше да участва в репетиционния период.

Шествието е пред хотел „Санкт Петербург”, актьорът Даниел Михайлов търси сметка защо е уволненПротестиращите викат "Оставка" и „Мутри вън”

Ето и двете позиции:

"Тъй като моя бивш (вече) колега Даниел Михайлов разпространява подли лъжи, чрез които уронва престижа на театъра в който работя - аз нямам причина да търпя тези нелепи, безумни и неадекватни изказвания по адреса на работното ми място.

Дани, първо - когато не отидеш на работа и дори не си предупредил за това, получаваш предупреждение. Второ - когато се повтори и потрети, те уволняват. И трето - когато това стане, взимаш си багажчето и отиваш някъде, където биха търпяли такова поведение. Но се съмнявам в друг театър да го търпят. Никой не го вълнува, че си решил да прекараш времето, за което ще получиш заплата срещу свършената от теб работа (в случая такава липсва), на протестите в София. В театъра, братко, получаваш заплата срещу работа. Както във всяка друга сфера! Обаче да лъжеш, да уронваш престижа на ДТ "Рачо Стоянов", извинявай, но не ние постъпваме неколегиално, че не те подкрепяме. Театърът е кауза и с такова отношение към работата си и манипулация чрез статии, доказваш, че не си достоен да си част от нея. Пожелавам ти поне да станеш известен с това и да имаш шанса да те вземат някъде другаде. Ама да знаеш - ходи на репетиции редовно, защото и от там ще бъдеш уволнен. Успех! С риск да бъда намразен, ще се обърна към останалите колеги от гилдията - вместо да вярвате на всичко, което четете и гледате, и да разпространявате тези жалки лъжи, моля Ви, МИСЛЕТЕ!"

/Стоян Руменин - актьор в ДТ "Рачо Стоянов" гр. Габрово/

Тъй като моя бивш (вече) колега Даниел Михайлов разпространява подли лъжи, чрез които уронва престижа на театъра в...

Posted by Yann Rumenin on Sunday, 6 September 2020



"ЗА ТЕАТЪРА, РЕПРЕСИИТЕ И ДРУГИ ЖИВОТНИ

Даниел Михайлов, фактите са такива - програмата е заповед на директора. Заповедта на директора може да бъде променяна според правилника на театъра. Докато "само в петък" не си се явил, ние - аз, директорът, който е актьор, както и останалите актьори, както и едно момче което не е актьор, РЕПЕТИРАХМЕ. В същото време режисьорът Васил Дуев репетираше на другата сцена с останалите актьори. Трети режисьор - Анна Батева, репетираше трето представление.

Докато ти "само в петък не си се явил" се изиграха три различни представления. Цялата трупа работи! Програмата се променя в движение. Днес се репетира освен моето представление и това на Васил. Днес колегите и играха на Етъра. Вчера колегите ти репетираха, освен Вазов, и Чехов. Вчера колегите ти играха Чехов. Днес репетирахме само Вазов. Утре ще репетираме и Шукшин и Чехов, и Вазов, и колегите ти ще играят вечерта Шукшин и Чехов. Като в същото време има и такива, които са в театъра само заради хореографските репетиции. Но са там. Те са задължителни за всички. Защото предстоят възстановителни на" Свекърва" където има четири сложни танци, както и нови танци за "Под игото-1894". Не си бил само в петък е според теб извинението ти. Но не си бил и в събота. Бил си на 31ви и 1ви, като на 2ри и 3ти си почивал защото бяха обявени за почивни. Писах, че след летните отпуски си бил в репетиции два дни, в следващите си почивал. Но в театъра има доста хора които репетират - извършват дейността на която са се обрекли и в почивните дни. Никой не е длъжен. Но го правят. За нас почивката беше дълга и поработихме в тези дни също. По желание, заради творчеството. Не си длъжен, но когато знаеш, че ще дойдат месеци на никакви репетиции предпочиташ да работиш. Но няма как да знаеш тези неща като нямаш и едно представление в професионален театър.

Званието "уволнен актьор" може да си сложи някой който реално е играл в професионално представление. Ти не си. Пропускаш да кажеш, че имаш реални работни дни на сцена по- малко от 30. Къде е тук политическата репресия? Не, по- просто е - безотговорност към изкуството на театъра и още повече към 40 други твои колеги. Пропускаш да кажеш, че след като едва в петък сутринта звънна в театъра, каза, че ще си на репетиция следобяд. Но не беше. Пропусна да кажеш и за задължителните хореографски репетиции на които те нямаше. Пропусна да кажеш, че не си положил никакво усилие да се информираш за промените в репетициите. В това няма политическа репресия. В това има технология - режисьорът изисква репетиция, а директорът обикновено я дава. Заради това работим в режим на нерегламентирано работно време. Защото знаем - Зимата иде! А тогава и няма да сме на сцената. Поне в Габрово.

В поведението ти има пренебрежение към всички колеги - артисти, служби, режисьори, художници, хореограф, администрация. Пропусна да кажеш за общото събрание на 31ви. Темата беше дисциплината, тежкия период на работа който предстои след летните отпуски и карантина. Нямаш идея от театралния живот, но всеки знае, че септември е плътно наситен месец на възстановителни репетиции, нови репетиции и раздаване по сцените. Къде е тук политическата репресия? Нямал си пари? Но това на гарата ли го разбра? Сутринта? Пред касата? Театърът не е клуб по интереси. Това е професионален институт. Може би се"подписваш" под 650 лв както се изразяваш, но заплатата ти е доста повече. Пише я в трудовия ти договор. Към нея работодателят плаща на държавата още една сериозна сума. Тези средства са възнаграждение за труд, не социална помощ. Четох и твърдението ти, че си спечелил кастинг. Това не е вярно и го знаеш. Спечелиха други двама. Едното момче имаше ангажимент и се отказа. Тогава те взехме заради професора ти. Поехме риск - дори текста за кастинга не беше си научил. Това не е политика и репресия. Това са факти. В театъра така се работи."

/Петринел Гочев - режисьор в ДТ "Рачо Стоянов" гр. Габрово/

ЗА ТЕАТЪРА, РЕПРЕСИИТЕ И ДРУГИ ЖИВОТНИ Даниел Михайлов, фактите са такива - програмата е заповед на директора....

Posted by Petrinel Gotchev on Sunday, 6 September 2020