Битовото отопление продължава да бъде най-сериозният фактор, който влияе негативно на околната среда. Отоплението на твърдо гориво е основен източник на замърсяване на въздуха с фини прахови частици от типа ФЧП10.

Предвид многократно превишената норма за чистота на въздуха в градове като Пловдив, в новата Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.) детайлно е анализирана структурата на използваните видове отопление по градове. Данните са прелюбопитни.

Как пловдивчани могат да се сдобият с безплатен нов климатик?Община Пловдив взима близо 14 милиона безвъзмездна помощ, за да въведе екологично отопление

Според НСИ и данни от преброяването през 2011 г., около 54% от населението използва твърди горива за отопление. Горенето на дървета е предпочитания енергиен източник за увеличение на градусите за над 70% от хората в община Смолян и Девня.

Най-висок дял на използване на твърдо гориво – въглища, пък е регистриран в община Гълъбово - общо 54% от местното население. На второ и трето място с почти минимална разлика се нареждат Пазарджик и Видин, където всеки втори гори въглища, за да се отопли.

Емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление се получават най-вече от изгарянето на твърди горива, особено дърва, но също така и въглища. Използването на влажна дървесина или на въглища с високо съдържание на пепел и ниска калоричност е особено вероятно да доведе до високи емисии на ФПЧ10, като положението се влошава допълнително, ако горивото се изгаря в по-стари печки и котли, които не са проектирани и изработени да бъдат енергоефективни - какъвто е случаят с повечето такива уреди в България.

Други интересни данни показват, че най-голям е делът на хората, които се отоплят на ток, във Варна. Над две трети от жителите на агломерацията, които по последни официални данни наброяват 335,177, предпочитат електрическата енергия. Това са общо 256,7 хиляди души. Нетно все още броят на хората, избиращи ел енергия за източник за отопление, е столицата, където 296 хиляди души са с климатици или друг вид печки на ток. Пловдив се нарежда на трето място с 227 хиляди души на ток.

София се характеризира с най-висок дял на използващите топлофикация, близо 2/3 от столичани разчитат на парното. Газификацията все още е слабо развита в страната, като най-голям дял на използване се бележи в Добрич – 8,1% от населението. Очаква се в Девня да се използва централна газоразпределителна мрежа от 2020 г.

Вижте съотношението на различните енергийни източници, използвани за битово отопление в общините: